Przepis na kurczaka orzo

Przepis na kurczaka orzo

Zdjęcie - Przepis na kurczaka orzo - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKurczak z orzo.

 

Oto przepis na kurczaka z orzo:

 

Składniki na kurczaka z orzo:

  • 2 1/2 funta (ok. 1,1 kg) udek z kurczaka z kością i skórą (4 do 6 ud)

  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • 1 łyżka soli, podzielona

  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • 1 średnia szalotka, drobno posiekana

  • 2 łyżki masła

  • 1 1/2 szklanki suchego orzo

 

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 1 czubata łyżka kaparów

  • 3/4 szklanki białego wina wytrawnego

  • 3 szklanki bulionu z kurczaka o niskiej zawartości sodu i/lub wody

  • 5 uncji (ok. 140 g) młodego szpinaku

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

  • 4 uncje (ok. 115 g) fety, połamanej na duże kawałki

  • Skórka i sok z 1 cytryny

  • Posiekany świeży koperek i natka pietruszki, do podania

 

Jak zrobić kurczaka z orzo:

 Przygotowanie kurczaka:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (400°F).

  • Osusz udka z kurczaka papierowym ręcznikiem i dopraw pieprzem oraz 1/2 łyżki soli.

  • W dużej, żaroodpornej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnio-wysokim ogniu.

  • Smaż udka z kurczaka skórą do dołu, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca, około 7-8 minut. Odwróć udka i smaż przez kolejne 3-4 minuty.

  • Przenieś kurczaka na talerz.

 Przygotowanie orzo:

  • Na tej samej patelni (zostawiając tłuszcz z kurczaka), zmniejsz ogień na średni i dodaj masło.

  • Dodaj posiekaną szalotkę i smaż, aż będzie miękka i przezroczysta, około 3-4 minut.

  • Dodaj orzo i smaż, mieszając, aż będzie lekko złociste, około 2 minut.

  • Dodaj czosnek i kapary, smaż przez 1 minutę.

  • Wlej białe wino i gotuj, mieszając, aż wino się zredukuje o połowę, około 2-3 minut.

 Dodanie bulionu i gotowanie:

  • Dodaj bulion z kurczaka i resztę soli. Doprowadź do wrzenia.

  • Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż orzo będzie prawie miękkie, około 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu.

 Dodanie kurczaka:

  • Włóż udka z kurczaka z powrotem na patelnię, skórą do góry. Przykryj patelnię i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.

  • Odkryj patelnię i piecz przez kolejne 10 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany, a orzo będzie miękkie.

 Dodanie pozostałych składników:

  • Wyjmij patelnię z piekarnika i przenieś kurczaka na talerz.

  • Dodaj młody szpinak do orzo i mieszaj, aż zwiędnie.

  • Dodaj śmietanę kremówkę, fetę, skórkę i sok z cytryny. Mieszaj, aż wszystko się połączy i podgrzeje.

  • Włóż kurczaka z powrotem na patelnię.

 Podanie:

  • Przed podaniem posyp danie posiekanym świeżym koperkiem i natką pietruszki.

 

Kategorie przepisów