Przekładane ciasteczka makowe

Przekładane ciasteczka makowe
Zdjęcie - Przekładane ciasteczka makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przekładane ciasteczka makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g mąki
  • 180 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 150 g smalcu
  • 250 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki maku do obtaczania
  • 200-300 g marmolady do przełożenia
Przygotowanie Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym i solą. Dodać pokrojony na małe kawałeczki tłuszcz i wszystko razem posiekać. Na koniec dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto.


Podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek (tak jak na "kopytka"), odcinać małe kawałeczki ciasta i formować w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego (należy starać się nie podsypywać ciasta mąką, żeby potem mak dobrze się przykleił). Każdą kulkę obtoczyć w maku i układać na natłuszczonej blasze.


Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut z termoobiegiem lub nieco dłużej bez termoobiegu (aż ciasteczka zaczną lekko się rumienić).


W międzyczasie przygotować drugą blachę ciastek, a potem trzecią i czwartą. Z termoobiegiem można piec dwie blachy jednocześnie.


Upieczone ciasteczka składać po dwa, przekładając je marmoladą.



Przepis pochodzi z arabeskawaniliowa.blogspot.com

Kategorie przepisów