Proziaki - wakacje u babci

Proziaki - wakacje u babci
Zdjęcie - Proziaki - wakacje u babci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proziaki - wakacje u babci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proziaki - wakacje u babci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ok. 1 kg mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 700 ml zsiadłego mleka
  • 2 wiejskie jajka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku)
  • olej rzepakowy Kujawski
Przygotowanie

Do naczynia wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy delikatnie roztrzepane jajka, sól, cukier, sodę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być luźniejsze niż ciasto na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki (zależy to od wielkości jajek). 


Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut. 


Ciasto rolujemy w kształt wałka i dzielimy na równe części. Z każdego kawałka ciasta robimy kulę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. 


Patelnię przed pierwszym pieczeniem natłuszczamy i ciasto pieczemy z obu stron przez ok. 2 minuty.


Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.

Kategorie przepisów