Prosty makaron z krewetkami
Nikt nie powinien mieć problemu z kupnem dobrych krewetek. Świeże czy mrożone dostępne są we właściwie każdym sklepie.
Nie ma oczywiście jak owoce morza jedzone na plaży, godzinę po ich połowie. Czasami jednak musimy zadowolić się tym, co na miejscu. I to też może być naprawdę pyszne!
Jeśli używacie do dania mrożonych krewetek, rozmrażajcie je wolno w lodówce. Owoce morza nie lubią ciepła!
Proporcje dla 4 osób.
Składniki- krewetki - 500 g
- szalotka - 2 szt
- czosnek - 2 ząbki
- wino wytrawne białe - 1/2 szklanki
- oliwa - 2 łyżki (+do podania)
- masło - 2 łyżki
- natka pietruszki - 1 pęczek
- makaron - 500 g, spaghetti (1 opakowanie)
- sól - do gotowania makaronu
Makaron ugotuj 'al dente' w dużej ilości osolonej wody.
Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekane szalotki oraz całe ząbki czosnku.
Dodaj krewetki (surowe lub rozmrożone), smaż kilka minut (aż krewetki staną się jednolicie czerwono-pomarańczowe) mieszając od czasu do czasu, uważając aby nie przypalić czosnku. Wlej wino. Gotuj jeszcze minutę na dużym ogniu.
Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło i natkę. Wymieszaj z makaronem, podawaj od razu.