Prosty keks z czekoladą i orzechami
W dobrej organizacji świąt chodzi o to, by było prosto i niezawodnie. W najlepszym wypadku wyglądałoby to ta, że miesiąc przed rozpoczęciem przygotowań testowałoby się wszystkie nowe przepisy, by znaleźć ten idealny, ale w rzeczywistości nie jest to takie proste – zazwyczaj brakuje czasu. Aby Wasze święta były cudownie smaczne i pełne zadowolenia, zostawiam Wam mój świąteczny keks – pyszny, prosty i niezawodny. Smaczny od razu po przygotowaniu, ale też przez co najmniej kilka następnych dni. Jeśli wciąż jeszcze zastanawiacie się jakie by tu jeszcze upiec ciasto, polecam ten właśnie keks, mój ulubiony.
Wiele można by o nim pisać, ale i tak najwięcej radości sprawiają (przynajmniej mnie) chrupiące, pieczone orzechy laskowe – po prostu je uwielbiam.
Składniki:
(forma ok. 10x22cm)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 125g miękkiego masła
- 120g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego (lub rumu)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g ciemnej czekolady
- 100g orzechów laskowych
Przygotowanie krok po kroku:
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Stale ucierając dodawaj po jednym jajku.
- Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
- Mąkę przesiej z solą i proszkiem. Dodawaj po łyżce do masy stale ucierając.
- Gdy ciasto będzie jednolite, dodaj posiekaną czekoladę i orzechy obtoczone w łyżce mąki. Delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut lub do „suchego patyczka”.
- Ostudź na kratce, przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięte w folię aluminiową w chłodnym miejscu.
Smacznego!