Prosty jabłecznik.

Prosty jabłecznik.

W codziennym pośpiechu nie ma się czasu na skomplikowane przepisy, wymagające długich przygotowań. Ja jednak nie jestem w stanie zadowolić się ciastem kupionym w całodobowym sklepie. Rzucam więc wszystko, podwijam rękawy ulubionej koszuli i sprężystym krokiem wkraczam do mojego królestwa, kuchni. Kilkanaście minut później ciasto jest już w piekarniku, a zapach unoszący się wokół sprawia, że cała rodzina gromadzi się wokół mnie. Takie chwile lubię najbardziej, nawet jeśli później będę musiała nadrobić zaległości w pracy… na szczęście będę to robić z ciepłą herbatką i smacznym ciastem u boku. wtedy wszystko się udaje tak jak przepis, którym dziś się z Wami dzielę.

Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Nie wymaga wielu składników. Ot, zwykłe ucierane ciasto, ale takich przepisów nigdy za wiele. Świetnie sprawdzi się zarówno w porze śniadania jak i podwieczorku. Najlepiej smakuje z kubkiem ciepłego mleka lub herbatą.

Zdjęcie - Prosty jabłecznik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na blaszkę o wymiarach 25x20cm:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka dobrej śmietany (ja użyłam 30%, ale z powodzeniem może być inna)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub esencja waniliowa
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 kwaskowych jabłek o zwartym miąższu
  • garść rodzynek
  • 25g płatków migdałów

Przygotowanie:

  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
  • Ucierając, dodać śmietanę i olej (i esencję waniliową, jeśli z niej korzystamy)
  • Dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć. Ciasto powinno być dość gęste.
  • Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście tak, by lekko zachodziły na siebie (dla urozmaicenia smaku jabłka można połączyć z cząstkami mandarynek)
  • Pomiędzy jabłka powciskać wcześniej sparzone, namoczone (w wodzie lub rumie) i osączone rodzynki, wszystko posypać migdałami w płatkach.
  • Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka.
  • Ostudzone ciasto udekorować lukrem przygotowanym z 2-3 kopiastych łyżek cukru pudru utartych na gładką masę z ok. 2 łyżkami soku z cytryny.

Smacznego !

Kategorie przepisów