Prosty chleb pszenno-żytni

Prosty chleb pszenno-żytni

Zdjęcie - Prosty chleb pszenno-żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Eksperymentowanie z domowymi wypiekami jest przyjemne, ale czasem miło upiec zwyczajny i prosty chleb. Taki, który na pewno wpadłby w oko także początkującym piekarzom

Mąka żytnia ma to do siebie, że raczej nie nadaje się do drożdżowego pieczywa. Da się jednak temu zaradzić, można mąkę żytnią jasną wymieszać z pszenną. Wychodzi z tego znakomity i lekki chleb o chrupiącej rumianej skórce.

To naprawdę przyjemny i nieskomplikowany przepis, z którym powinien sobie poradzić każdy!

Zdjęcie - Prosty chleb pszenno-żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Prosty chleb pszenno-żytni Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. 10 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 50 min. Porcje: 1 Składniki

  • 250 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 370 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól.
  2. Wlewamy letnią wodę razem z olejem i wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok. 3 minuty lub mikserem przez 2 minuty do dokładnego połączenia składników.
  3. Plastyczne ciasto przekładamy do keksówki (10x30cm) wyłożonej pergaminem. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto z wierzchu skrapiamy zimną wodą i wstawiamy do pieca na 40 minut.
  5. Rumiany chleb wyciągamy z piekarnika i formy, studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów