Prosty chleb pszenno-żytni
Eksperymentowanie z domowymi wypiekami jest przyjemne, ale czasem miło upiec zwyczajny i prosty chleb. Taki, który na pewno wpadłby w oko także początkującym piekarzom
Mąka żytnia ma to do siebie, że raczej nie nadaje się do drożdżowego pieczywa. Da się jednak temu zaradzić, można mąkę żytnią jasną wymieszać z pszenną. Wychodzi z tego znakomity i lekki chleb o chrupiącej rumianej skórce.
To naprawdę przyjemny i nieskomplikowany przepis, z którym powinien sobie poradzić każdy!
Prosty chleb pszenno-żytni Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. 10 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 50 min. Porcje: 1 Składniki
- 250 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 370 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól.
- Wlewamy letnią wodę razem z olejem i wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok. 3 minuty lub mikserem przez 2 minuty do dokładnego połączenia składników.
- Plastyczne ciasto przekładamy do keksówki (10x30cm) wyłożonej pergaminem. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto z wierzchu skrapiamy zimną wodą i wstawiamy do pieca na 40 minut.
- Rumiany chleb wyciągamy z piekarnika i formy, studzimy na kuchennej kratce.