Prosty chleb orkiszowy na zakwasie
Lato szczególnie sprzyja kulinarnym eksperymentom z cudownymi owocami i warzywami. Ostatnio piekłam cebulowy chleb z kurkami i bułeczki na zakwasie z jagodami. Tym razem jednak nabrałam ochoty na coś bardziej tradycyjnego. Wybór padł na prosty chleb orkiszowy.
Można go upiec tylko na bazie mąki orkiszowej pełnoziarniste, wybrałam do tego aktywny zakwas żytni, ale jeśli posiadacie orkiszowy lub pszenny to również w takich samych proporcach się sprawdzi.
Chleb robi się bardzo szybko, wyrasta sobie spokojnie w formie, w której następnie też go pieczemy. Potrzebujemy tylko kilka minut wieczorem na dokarmienie zakwasu i rano na przygotowanie ciasta, a później wstawienie je do pieca. Bezproblemowo, pysznie i zdrowo
Prosty chleb orkiszowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego lub orkiszowego
- 300 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i zakwas. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być po tym czasie plastyczne.
- Formę keksówkę (u mnie 12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch chleba skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.