Prosty chleb orkiszowy

Prosty chleb orkiszowy

Zdjęcie - Prosty chleb orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Często eksperymentuje z wypiekami, dodając do swoich chlebów i bułek przeróżne składniki. Przynosi mi to wiele satysfakcji i radości, gdy okazuje się, że pieczona papryka cudnie smakuje w chlebie pszennym pieczonym na zakwasie żytnim. Lubię też przekształcać klasyczne wypieki, mieszając różne mąki i płyny np. piekąc pełnoziarniste bajgle, które zazwyczaj są pieczone na mące pszennej.

Pamiętam jednak o tym, że czasem urok i smak tkwi w tym co najprostsze, a dobry chleb wcale nie potrzebuje wielu dodatków, aby zachwycać. Dlatego wczoraj wieczorem postanowiłam upiec najprostszy, jak to jest możliwe, chleb na bazie mąki orkiszowej.

Wypieki na tej mące bardzo mi smakują, a do tego są zdrowe. Miąższ chlebów orkiszowych jest zawsze w przyjemny sposób porowaty. Warto upiec dla siebie i rodziny taki prosty chleb :)

Zdjęcie - Prosty chleb orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prosty chleb orkiszowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 2 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 700 g mąki orkiszowej typ 700
  • 330 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka mleka
  • łyżeczka sezamu

Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy. Mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru oraz z łyżeczką soli. Dodajemy łyżeczkę oliwy lub oleju słonecznikowego.
  2. Podgrzewamy wodę, aby była letnia, lecz nie gorąca.
  3. Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb ręcznie lub mikserem i bardzo powoli wlewać letnią wodę. Dzięki temu składniki będą się w odpowiednim czasie ze sobą łączyły, uzyskując po kilku minutach formę elastycznej kuli. Wyrabianie ciasto powinno trwać ok. 10 minut przy metodzie ręcznej lub ok. 8 przy użyciu miksera. Po tym czasie, ciasto będzie bardzo plastyczne, niczym modelina.
  4. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (olejem, oliwą lub masłem) i wykładamy pergaminem lub obsypujemy dno i ścianki otrębami. Do środka formy przekładamy ciasto. Lekko wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, aby było równe. Keksówkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką (w przeciwnym razie, ciasto wyschnie).
  5. Stawiamy je w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia, na ok. 1,5-2 godziny.
  6. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu mlekiem i obsypujemy sezamem (ja posypałam po skosie w niektórych miejscach, tworząc pasy).
  7. Przyszły chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika z góry i z dołu, o temperaturze 200 stopni. Pieczemy przez 40 minut, aż wierzch się zarumieni.
  8. Keksówkę wyciągamy z piekarnika, a następnie chleb z formy. Przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów