Prosty chleb na zakwasie

Prosty chleb na zakwasie

Zdjęcie - Prosty chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiele razy na blogu pisałyśmy, że pieczenie chleba jest niezwykle proste. Każdy kto postępował według zasad i upiekł już kilka chlebów może to potwierdzić. Jeśli upieczenie bochenka na drożdżach nie sprawa Ci trudności, przychodzi czas na zrobienie kroku w przód i rozpoczęcia przygody z zakwasem.

Mamy już poradniki dla początkujących domowych piekarzy, w których tłumaczymy jak zacząć piec chleb na zakwasie oraz jak wyhodować zakwas.

Tym razem chciałam przygotować przepis na „najłatwiejszy z najprostszych” chlebów na zakwasie.

Można wykorzystać do niego zarówno zakwas pszenny, jak i żytni. W przepisie podaję mąkę pszenną o typie 650, ale jeśli nie uda Wam się takiej dostać, możecie śmiało wykorzystać pszenną o niższym typie np. 550 lub 500. Najważniejsze, aby zakwas był dokarmiony mąką razową.

Przy tym chlebie nie trzeba się naprawdę długo wysilać. Wystarczy wieczorem dokarmić zakwas, rano poświecić kilka minut na krótkie wyrobienie ciasta, przełożenie go do foremki, a po 4-4,5 h można już włożyć chleb do piekarnika. Po 40 minutach możemy się cieszyć zapachem świeżo upieczonego bochenka. Pamiętajcie o studzeniu na kuchennej kratce. Smacznego

Zdjęcie - Prosty chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Prosty chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Prosty chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Prosty chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Prosty chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb pszenny na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki

  • 550 g mąki pszennej typ 650 (lub 550)
  • 200 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego
  • 310 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • forma:
  • łyżeczka oleju roślinnego
  • 2 łyżki bułki tartej
Instrukcja
  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
  3. Formę keksówkę (u mnie 12x24cm) smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą.
  4. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch.
  5. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
  6. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
  7. Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika.
  8. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszam temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
  9. Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
3.3.2998

Kategorie przepisów