Proste pierniczki lukrowane
Małymi kroczkami zbliżają się Święta. Jak co roku o tej porze zaczynamy przygotowania do tych najpiekniejszych dni w roku..... a ja jak co roku zaczynam od słodkich , miodowych pierniczków, z których znaczna część zawiśnie na choince.
Dziś proste pierniczki lukrowane.........na rozgrzewkę....
Składniki:/ 2 blaszki/
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki miodu wielokwiatowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- szczypta soli
Wykonanie:
-Masło rozpuść z miodem podgrzewając składniki na wolnym ogniu, po czym przestudzić, dodać przyprawę do piernika, wymieszać. -Jajka utrzeć z cukrem. -Do miski przesypać mąkę,wymieszać z sodą i szczyptą soli. -Dodać przestudzony miód z masłem, utarte jajka i śmietanę. -Ciasto wyrobić drewnianą łyżką. -Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce. -Po upływie ok. 1 godziny formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. -Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia /zachować odstepy/. -Każdą kulkę lekko spłaszczyć. -Piec w temp. 170 st. C ok. 8-10 minut.do lekkiego przyrumienienia. -Wystudzone pierniczki polukrować.
Lukier: 150 g cukru pudru gorąca woda kilka kropli soku z cytryny Cukier puder ucierać ,dodając kilka kropli soku z cytryny i tyle gorącej wody , by utworzyła się gęsta jednolita masa do lukrowania.
w/g tego samego przepisu przygotowałam ciasto, z którego wykroiłam różnej wielkości gwiazdki. Upieczone gwiazdkowe pierniczki powędrowały do słoja. Za parę dni powstaną z nich piernikowe choinki....