Proste ciasto z owocami
Pewnie nie tylko w mojej kuchni latem na blacie zawsze stoi miska z jakimiś owocami. A to truskawki, to wiśnie, morele czy porzeczki. Do tego przepisu wykorzystać możecie to, co akurat macie pod ręką- u mnie dziś to miks moreli i czereśni.
To bardzo łatwe do przygotowania ciasto z serii „bez miksera”, czyli mieszamy tylko wszystkie składniki w misce, wylewamy na blaszkę, na wierzch owoce i gotowe! Wierzch posypałam grubym cukrem i sezamem, ale to też kwestia gustu- możecie dodać posiekane orzechy, płatki migdałów czy nasiona słonecznika. Co tam wpadnie po drodze ;)
Ciasto upiekłam w foremce ok. 25×20 cm.
Składniki:- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- cukier - 3/4 szklanki
- masło - 100 g, rozpuszczone i przestudzone
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- jogurt naturalny - 1/4 szklanki (2 duże łyżki)
- jajko - 2 szt
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- owoce - np. czereśnie, morele, maliny itp ok. 1 szklanka
- sezam, cukier, płatki migdałów - opcjoanlnie, pod posypania wierzchu, ok. 2-3 łyżki
Masło rozpuść, ostudź.
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Dodaj „mokre składniki”: masło, jogurt, jajka, esencję waniliową. Wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce (bez pestek, te większe- pokrojone), posyp opcjonalnie np. sezamem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 35-40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.