Proste ciasto z nerkowcami w czekoladzie.
Na straganach pojawiły się sterty czerwonych papryk, nieśmiało rumienią się śliwki, a pomidory pachną aż na drugim końcu miasta. To znak, że lato zmierza ku końcowi coraz szybciej. Lada chwila odlecą bociany, a liście zaszeleszczą pod stopami…
Gdzieś w kościach też wyczuwam już jesień, gdy wieczory stają się coraz ciemniejsze, a poranki wieją wrogim chłodem. Zamykam szczelniej okno próbując przywołać w pamięci choć kilka ciepłych dni spędzonych na błogim lenistwie. Mogło być ich znów znacznie więcej, albo niepostrzeżenie zlały się w jedno rozmyte wspomnienie. Możliwe, że były bardziej leniwe niż przypuszczałam…
A ten tydzień upłynął pod znakiem orzecha. Były pistacje w dwóch prostych odsłonach – jako niedzielny torcik z kremem malinowym oraz ciasto z brzoskwinią, o którym opowiem wkrótce. Skusiłam się też na szybkie ciasto ucierane z dodatkiem nerkowców w gorzkiej czekoladzie. Całość polałam pełną smaku polewą czekoladową, która dodała prostemu ciastu zmysłowego charakteru. Wyszło tak smacznie, że nie doczekało następnego dnia.
Składniki:
(tortownica 18cm. Dla 22-24cm podwoić składniki)
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100-150g nerkowców w czekoladzie (lub innych orzechów)
Przygotowanie krok po kroku:
- Jajka ubij z cukrem do białości.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Mleko wymieszaj z jogurtem i olejem.
- Na przemian dodawaj po części płynnych składników i mąki nie przerywając ubijania.
- Dodaj ekstrakt i grubo posiekane orzechy i wymieszaj.
- Ciasto przelej do natłuszczonej formy i piecz przez około 45 minut w 180°C lub do „suchego patyczka”.
- Ostudź.
- Przygotuj polewę czekoladową: 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao i 1 łyżkę wody rozpuść na małym ogniu często mieszając. Podgrzewaj powoli aż cukier się rozpuści, a polewa stanie się gładka i jednolita. Zdejmij z ognia i przestudź. Tak przygotowaną polewę rozsmaruj na ostudzonym cieście i pozostaw do zastygnięcia.
Smacznego!