Proste ciasteczka ze śliwkami
Wraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka ze śliwkami zrobione z gotowego ciasta francuskiego. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy Wam na czasie ciasteczka można przykryć po prostu kółkiem ciasta, 20 minut w piekarniku i gotowe :) Z 1 opakowania ciasta francuskiego możemy zrobić od 6 do 8 ciasteczek.
Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami, drożdżowe ze śliwkami, szybką jesienną jaglankę, tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami.
Potrzebne będą:1 opakowanie ciasta francuskiego
śliwki
cukier
cukier waniliowy
1 białko
+ cukier puder do dekoracji
Proste ciasteczka ze śliwkami – jak to zrobić?Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na małe kawałki.
Foremkę na muffinki dokładnie smarujemy masłem.
Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy lekko na stole, żeby wyrównać wszystkie fałdki i wycinamy kółka o średnicy około 10 cm.
Wyciętymi kółkami wykładamy formę na muffinki dokładnie dociskając ciasto do brzegów.
Resztę ciasta tniemy na paski o szerokości około 0,5 cm – można zrobić to okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym dużym nożem kuchennym.
Na kawałku papieru do pieczenia oprószonym mąką zaplatamy kratkę z pasków ciasta.
Gotową kratkę lekko przyklepujemy dłonią, żeby paski dobrze się posklejały i wycinamy z niej kółka o średnicy naszych ciasteczek. Do każdej foremki wypełnionej ciastem nakładamy do 2/3 wysokości pokrojone śliwki posypujemy cukrem i cukrem waniliowym (ilość dostosowujemy w zależności od tego jak słodkie są śliwki). Białko jajka mieszamy z 1 łyżką wody, powstałą mieszanką smarujemy krawędzie ciasteczek i przykrywających je kółek, żeby całość dobrze się skleiła.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 – 25 minut.
Po wyciągnięciu ciasteczek z pieca wyciągamy z foremki i układamy na kratce, żeby ostygły.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)