Prosta, domowa zupa grzybowa
Ostatnio czas i inne zobowiązania nie pozwalały mi dopieszczać Was Drodzy Czytelnicy nowymi postami. To bynajmniej nie znaczy, ze nic u mnie w dziedzinie kulinariów się nie dzieje, wręcz przeciwnie. Brałam udział w kilku fajnych wydarzeniach kulinarnych, o czym Wam wkrótce napiszę, przygotowywałam świąteczne stylizacje, zarabiałam ciasto na piernik staropolski i planowałam piernikowe warsztaty. Jak widać zajęć miałam bardzo dużo, dlatego dzisiaj przepis na prostą domową zupę, świetną na zimne dni. Użyłam do niej mieszanki grzybów leśnych, oczyszczonych, zblanszowanych i zamrożonych kilka tygodni temu.
Składniki:
1/2 kg grzybów leśnych świeżych lub mrożonych,
2 litry wywaru warzywnego lub grzybowego ( z suszonych grzybów leśnych),
300 ml śmietany,
sól, pieprz, suszony tymianek,
2 łyżki masła.
- do podania: kilka ugotowanych ziemniaków, natka pietruszki
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondlu i wrzucamy grzyby, które podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy wywar i gotujemy przez kilka minut. Przyprawiamy. Dodajemy śmietanę. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i dużą ilością natki pietruszki.