Prosta babka pomarańczowa
Na wielkanocnych stołach zdecydowanie królują babki i mazurki. O ile tych drugich nie zwykło się piec w moim rodzinnym domu, to dostojnych bab zabraknąć nie mogło. Pojawiały się w różnych odsłonach – drożdżowe, ucierane, jasne i ciemne, z bakaliami, albo makiem. I ja też na święta staram się zawsze jakąś babkę upiec, a i mazurka też pewnie nie zabraknie. Moja kolekcja foremek na babki może nie jest pokaźna, ale ciągle rośnie, a ja i tak wciąż najbardziej lubię tę najprostszą, klasyczną, falowaną z kominkiem i taką z pewnością jeszcze w tym roku nie raz upiekę. Dziś jednak babka o nieco innym kształcie – prosta, ucierana na bazie maślanki. Lekka i szybka do przygotowania, smaczna i niezawodna. W sam raz na nadchodzące święta lub po prostu, do popołudniowej herbaty. Niezależnie od kształtu fomy, babka jest z pewnością godna polecenia.
Składniki:
(forma z kominem około 22-24cm średnicy)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 100g masła w temp. pokojowej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki maślanki (użyłam stracciatella stąd ciemniejsze na wygląd ciasto)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- opcjonalnie 1/3 szklanki drobno posiekanej lub startej czekolady
Przygotowanie krok po kroku:
- Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- Utrzyj masło z cukrem na puch.
- Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
- Dodaj olej i zmiksuj do połączenia składników.
- Dodaj do ciasta mąkę w dwóch, trzech partiach oraz skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj do połączenia się składników.
- Na koniec dodaj maślankę i wymieszaj dokładnie.
- Ciasto przelej do formy i wyrównaj.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem lub polej dowolną polewą.
Smacznego!