Precle z kurkumą

Precle z kurkumą

Zdjęcie - Precle z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Precle to świetna przekąska imprezowa, dlatego na początek karnawału postanowiłam przygotować nowy przepis. Do ciasta przemyciłam kurkumę, dzięki czemu precle mają ciekawy smaczek, a po przekrojeniu cieszą oczy piękną żółtą barwą. Z wierzchu posypałam je solą gruboziarnistą, ale można ją zastąpić np. sezamem.

Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 300 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
  4. sól gruboziarnista - 0
  5. letniej wody - 160 ml
  6. białko (wierzch) - 1 szt.
  7. kurkumy - 2 łyżeczki
  8. sody oczyszczonej - 2 łyżeczki
  9. wody (do gotowania precli) - 2 l

Potrzebne narzędzia:

  1. garnek
  2. pędzelek
  3. ściereczka
  4. misa

Przepis:
1. Mąkę wsypuję do misy, dodaję drożdże, kurkumę, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 8 części.
4. Z każdej porcji formujemy długi wałeczek i skręcamy precle.
5. Tak uformowane bajgle zostawiamy pod przykryciem na 30 minut,
6. Do wrzącej wody z sodą oczyszczoną wrzucamy precle, gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody, smarujemy białkiem i posypujemy solą gruboziarnistą.
7. Precle pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.

Zdjęcie - Precle z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Precle z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Precle z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Precle z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Precle z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Precle z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Precle z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów