Precle z kurkumą
Precle to świetna przekąska imprezowa, dlatego na początek karnawału postanowiłam przygotować nowy przepis. Do ciasta przemyciłam kurkumę, dzięki czemu precle mają ciekawy smaczek, a po przekrojeniu cieszą oczy piękną żółtą barwą. Z wierzchu posypałam je solą gruboziarnistą, ale można ją zastąpić np. sezamem.
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 300 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- sól gruboziarnista - 0
- letniej wody - 160 ml
- białko (wierzch) - 1 szt.
- kurkumy - 2 łyżeczki
- sody oczyszczonej - 2 łyżeczki
- wody (do gotowania precli) - 2 l
Potrzebne narzędzia:
- garnek
- pędzelek
- ściereczka
- misa
Przepis:
1. Mąkę wsypuję do misy, dodaję drożdże, kurkumę, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 8 części.
4. Z każdej porcji formujemy długi wałeczek i skręcamy precle.
5. Tak uformowane bajgle zostawiamy pod przykryciem na 30 minut,
6. Do wrzącej wody z sodą oczyszczoną wrzucamy precle, gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody, smarujemy białkiem i posypujemy solą gruboziarnistą.
7. Precle pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.