Precle nadziewane serem

Precle nadziewane serem

Zdjęcie - Precle nadziewane serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymarzyłam sobie świeżo upieczone precle. Jednak nie tak zwykłe, a nadziewane serem. Tak by przy każdym kęsie trafiała nam się w środku precla serowa niespodzianka. Sprawa nie wydawała się trudna, wystarczyło przygotować smakowicie nadziane wałeczki z wyrośniętego ciasta i zawinąć je jak precle. Intuicja podpowiadała mi, że to się może udać, skoro na takiej zasadzie można upiec chałkę nadziewaną budyniem lub marcepanem.

Efekt mnie nie rozczarował, serowe precle wyszły znakomite. Trudno jest opisać słowami sam efekt ich formowania, dlatego dla ułatwienia sprawy odsyłam Was do filmiku na którym dokładnie widać jak to robić. Do dzieła! :) Zdjęcie - Precle nadziewane serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen

 

 

Precle nadziewane serem

 

Author: Tosia Prep time: 1 godz. 50 min. Cook time: 17 min. Total time: 2 godz. 7 min. Serves: 1 Ingredients

  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej typ 50
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 150 ml wody
  • 120 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 100 g sera (u mnie parmezan i mozzarella)
  • Do gotowania:
  • 2 l wody
  • 5 łyżeczek sody oczyszczonej
  • Wierzch:
  • żółtko
  • łyżeczka mleka
  • sól gruboziarnista

Instructions

  1. Wodę z mlekiem podgrzewamy w rondlu.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letni płyn i wyrabiamy ciasto mikserem 3 minuty, następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie przykrytej ściereczką na 1h 20 minut.
  3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek (min. 20 cm) i lekko go rozwałkowujemy, aby posypać serem. Zbieramy boki do siebie, aby otrzymać wałeczek z ciasta z serem w środku.
  4. Serowy wałeczek z ciasta formujemy jak precle w filmie (link we wstępie) i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Precle przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
  5. W tym czasie gotujemy wodę z sodą oczyszczoną, gdy będzie wrzuca, wrzucamy po 1 preclu i gotujemy go po 30 sekund na stronę. Odsączamy z wody i przekładamy ponownie na blachę.
  6. Wierzch ugotowanych precli smarujemy żółtkiem z mlekiem. Precle pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach. Po czym posypujemy je z wierzchu serem i podpiekamy jeszcze 5-7 minut w 200 stopniach.
  7. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów