Precle jabłkowe z cynamonem
Uwielbiam precle za ich kształt przypominający trochę cyfrę 8.
Chyba najbardziej kojarzone są z Niemcami i przekąską dodawaną do piwa. Precle z gruboziarnistą solą przygotowała już kiedyś Śliwka. Tym razem postanowiłam zrobić je na słodko, a raczej pół-słodko, bo w cieście nie ma wcale za dużo cukru. Ciekawego smaku nadaje im za to mus z jesiennych jabłek oraz cukier cynamonowy, którym są posypane jedynie z wierzchu.
Proces powstawania precli przypomina trochę bajgle. Uformowanie ich może być kłopotliwe, dlatego zainteresowanych odsyłam do krótkiego filmiku, który był dla mnie pomocny. Następnie przed włożeniem ciasta do piekarnika, wrzucamy je na 30 sekund do garnka z gotującą się wodą. Dopiero po tym zabiegu trafiają do piekarnika. Dzięki temu ich skórka jest złocista, a miąższ mięciutki i sprężysty!
Precle jabłkowe z cynamonem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 8 Składniki- 400 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 150 g musu jabłkowego
- 100 ml wody
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- + 2 l wody, 5 łyżek sody oczyszczonej
- + żółtko z łyżeczką wody
- + 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, łyżka cynamonu
- Mus jabłkowy przekładamy do rondelka, dodajemy 100 ml wody i chwilę podgrzewamy, aby był letni.
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Stopniowo dodajemy podgrzany i rozcieńczony mus jabłkowy i wyrabiamy ciasto przez 8 minut, aby było elastyczne i odstawało od ręki (w razie czego podsypujemy mąką).
- Ciasto przekładamy do misy i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej porcji formujemy wałeczek o długości ok. 50 cm. Zawijamy precle (instrukcja w filmiku wyżej).
- W garnku gotujemy 2 litry wody z sodą oczyszczoną. Uformowane precle wrzucamy do wody i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
- Wierzch precli smarujemy rozbełtanym żółtkiem z wodą. Formę z przyszłymi preclami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut w 220 stopniach. Rumiane precle studzimy na kuchennej kratce.
- W rondelku topimy masło, dodajemy cukier z cynamonem. Masą smarujemy precle.