PRECLE DROŻDŻOWE

Zdjęcie - PRECLE DROŻDŻOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PRECLE DROŻDŻOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiUpiekłam te precle już jakiś czas temu , ale poczekałam z wpisem , aż zacznie się Tydzień Kuchni Staropolskiej. Przepis miałam już od dawna w swoich notatkach , wycięty z jakiejś gazety i nawet nie wiedziałabym , że pasuje do tej akcji kulinarnej , gdyby nie dopisek pod tytułem: "staroświeckie niedzielne śniadanie". Pewnie dlatego staroświeckie , bo teraz bardziej popularne są "bajgle" (podobne w wykonaniu , ale inne w smaku) , a dlaczego niedzielne ? Przygotowanie takich precli zajmuje trochę czasu , więc żeby zdążyć na śniadanie trzeba by było wstać bardzo wcześnie albo... poświęcić na to leniwy , niedzielny poranek ;-) Jednak ja swoje upiekłam późnym popołudniem - część zjedliśmy jeszcze na ciepło , bez niczego , a część została na później , do sałatki.

Składniki:
- 5 dag świeżych drożdży (dałam 2 op. suszonych)
- 2 łyżki cukru
- 1 szkl. mleka
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki masła

- dodatkowo: 2 łyżki cukru do gotowania

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki , 1 łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z resztą cukru i szczyptą soli na puszystą masę.
Ogrzaną mąkę wymieszać z masą jajeczną , wyrośniętymi drożdżami i resztą mleka , dokładnie wyrobić (najpierw drewnianą łyżką , a potem ręką). Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone (ostudzone) masło i jeszcze przez jakiś czas wyrabiać , aż powstanie miękkie , pulchne , nie przyklejające się do rąk i miski ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę) , aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką , podzielić na kawałki i z każdego toczyć równe wałeczki , cienkie jak ołówek. Wałeczki podzielić na mniejsze kawałki i zlepiać obwarzanki - kółka , ósemki (lub typowe precle). Zostawić do ponownego wyrośnięcia.
W dużym , płaskim rondlu zagotować wodę z 2 łyżkami cukru. Do wrzątku wrzucać partiami wyrośnięte precle i gotować ok. 3 minuty (Ja gotowałam krócej. Według przepisu precle powinny najpierw opaść na dno , a dopiero po chwili wypłynąć , ale ciasto po wyrośnięciu jest tak lekkie , że precle od początku pływały na wierzchu).
Obgotowane precle odcedzić , dokładnie osączyć , ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i piec około 30 minut w temp. 180 st.C. na złoty kolor.

Zdjęcie - PRECLE DROŻDŻOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cebularze
8

Cebularze

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bakłażany, kozi ser, zioła i oliwa. Żegnaj lato na rok…

Bakłażany, kozi ser, zioła i o…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wrapy z kapusty - CoolWrap - kuchniabazylii.pl

Wrapy z kapusty - CoolWrap - k…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Chicken burger z aioli, czyli domowym majonezem czosnkowym

Chicken burger z aioli, czyli…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem
1

Flammkuchen – niemiecki placek…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Śniadanie do łóżka #221: Dyniowe brioszki

Śniadanie do łóżka #221: Dynio…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Cebularz warszawski
1

Cebularz warszawski

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty
1

Pyry z Gzikiem - Regionalne Sm…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa gulaszowa po góralsku
1

Zupa gulaszowa po góralsku

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Pączki warszawskie (znakomite!)
2

Pączki warszawskie (znakomite!…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Fuczki - placki z kiszonej kapusty
2

Fuczki - placki z kiszonej kap…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Hekele - śląska sałatka śledziowa
1

Hekele - śląska sałatka śledzi…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary