PRECLE DROŻDŻOWE

Zdjęcie - PRECLE DROŻDŻOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PRECLE DROŻDŻOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiUpiekłam te precle już jakiś czas temu , ale poczekałam z wpisem , aż zacznie się Tydzień Kuchni Staropolskiej. Przepis miałam już od dawna w swoich notatkach , wycięty z jakiejś gazety i nawet nie wiedziałabym , że pasuje do tej akcji kulinarnej , gdyby nie dopisek pod tytułem: "staroświeckie niedzielne śniadanie". Pewnie dlatego staroświeckie , bo teraz bardziej popularne są "bajgle" (podobne w wykonaniu , ale inne w smaku) , a dlaczego niedzielne ? Przygotowanie takich precli zajmuje trochę czasu , więc żeby zdążyć na śniadanie trzeba by było wstać bardzo wcześnie albo... poświęcić na to leniwy , niedzielny poranek ;-) Jednak ja swoje upiekłam późnym popołudniem - część zjedliśmy jeszcze na ciepło , bez niczego , a część została na później , do sałatki.

Składniki:
- 5 dag świeżych drożdży (dałam 2 op. suszonych)
- 2 łyżki cukru
- 1 szkl. mleka
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki masła

- dodatkowo: 2 łyżki cukru do gotowania

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki , 1 łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z resztą cukru i szczyptą soli na puszystą masę.
Ogrzaną mąkę wymieszać z masą jajeczną , wyrośniętymi drożdżami i resztą mleka , dokładnie wyrobić (najpierw drewnianą łyżką , a potem ręką). Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone (ostudzone) masło i jeszcze przez jakiś czas wyrabiać , aż powstanie miękkie , pulchne , nie przyklejające się do rąk i miski ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę) , aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką , podzielić na kawałki i z każdego toczyć równe wałeczki , cienkie jak ołówek. Wałeczki podzielić na mniejsze kawałki i zlepiać obwarzanki - kółka , ósemki (lub typowe precle). Zostawić do ponownego wyrośnięcia.
W dużym , płaskim rondlu zagotować wodę z 2 łyżkami cukru. Do wrzątku wrzucać partiami wyrośnięte precle i gotować ok. 3 minuty (Ja gotowałam krócej. Według przepisu precle powinny najpierw opaść na dno , a dopiero po chwili wypłynąć , ale ciasto po wyrośnięciu jest tak lekkie , że precle od początku pływały na wierzchu).
Obgotowane precle odcedzić , dokładnie osączyć , ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i piec około 30 minut w temp. 180 st.C. na złoty kolor.

Zdjęcie - PRECLE DROŻDŻOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cebularze
8

Cebularze

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Pierniczki brukowce

Pierniczki brukowce

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sałatka śledziowa z buraczkami
1

Sałatka śledziowa z buraczkami…

Dzi Dzi
karmelowy

Legnickie bomby piernikowe

Legnickie bomby piernikowe

Beti Beti
kruche babeczki

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Gęsia pierś confit z rydzami i cydrem

Gęsia pierś confit z rydzami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą
2

Rogaliki 3 składnikowe z marmo…

Beti Beti
kruche babeczki

Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę

Ćwikła z chrzanem jak zrobić?…

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Klasyczny jabłecznik (bez miksera)
1

Klasyczny jabłecznik (bez miks…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty