Pracy po pachy
z rogalikami miałam. Kuchnia przypominała wielkie pobojowisko. Moja 9 miesięczna córcia dzielnie pomagała i robiła porządki w szufladach. Wszystkie makarony, przyprawy, deski, łyżki, lądowały w ekspresowym tempie na podłodze. Z tego przepisu co podam wyszło badzo dużo rogalików. Monotonne zawijanie rogalików, zakończyło się zrobieniem sporej a'la strucli przekładanej marmoladą.
Rogaliki z marmoladą
1/2 kg mąki
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 jajka
2 żółtka
cukier waniliowy
1/4 kostki masła
drożdże instant (mała paczuszka)
marmolada
Masło roztopić w garnku. Mąkę i suche drożdże mieszamy razem. Dodajemy jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy rozpuszczone i schłodzone masło. Wyrabiamy podsypując mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie wałkujemy cienkie placki. Rozwałkowane placki dzielimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po 1 łyżeczce marmolady. Zwijamy w rogaliki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 160 st. aż nabiorą złotego koloru.