Powidła śliwkowo - jabłkowe
Lekko kwaskowy, idealny do mięs czy serów dżemik owocowy, który również dobrze smakuje na grzance. Polecam
- 2 kg czerwonych mirabelek
- 2 kg śliwek węgierek
- 1 kg jabłek
- 1 kilogram cukru (ilość cukru zależy od słodkości owoców)
- 1/4 szklanki wody
Mirabelki myję i przekładam do garnka, podlewam wodą i gotuję do rozpadnięcia się owoców. Następnie biorę łyżkę cedzakową i wyławiam pestki.
2 dniaDo powstałego musu śliwkowego dodaję śliwki węgierki wcześniej umyte i wypestkowane i gotuję na małym ogniu kilka godzin co jakiś czas mieszając aż część wody odparuje, a śliwki się połączą.
3 dniaWstawiam na gaz powidła dodaję cukier i gotuję na małym ogniu, a w międzyczasie przygotowuję jabłka. Oczywiście nie zapominając o mieszaniu powideł. Jabłka obieram ze skórek i oczyszczam z gniazd nasiennych. Następnie kroję je w grubszą kostkę i wrzucam do prawie gotowych powideł - gotuję chwilę aż jabłka zmiękną. Takie powidła przekładam do słoiczków i pasteryzuję ok 20 minut od zagotowania wody.
Smacznego