POWIDŁA ŚLIWKOWE
Ostatni dzwonek na powidła śliwkowe.Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek.
Składniki:
- 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki)
- 1 kg. cukru ( jak wolicie mniej słodkie to mniej)
dusiłam co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką,
żeby sie nie przypaliły.
Czas duszenia hmmm... około 3-4 godzin, aż rozgotują się.Ostudziłam i ponownie gotowałam,
aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Pod koniec ich gotowania dodałam cukier,mieszając żeby dobrze się rozpuścił.
Nakładałam powidła do słoików,trzymając je w garnku cały czas na małym gazie.Po nałożeniu należy słoiki postawić do góry nogami.
Z 3 kg. śliwek wyszło mi 7 słoiczków.I już gotowe!Jutro przepis na pleśniaka z moimi powidłami w roli głównej.;)Smacznego!