Powidła morelowe
Tego lata postanowiłam, że przygotuję parę słoiczków powideł morelowych. Są idealne (wręcz niezbędne) do kantyczki. Do chałki albo bułeczek też będą pasować :)
Miałam do przerobienia parę kilo bardzo dojrzałych moreli - w sam raz na przetwory !
Składniki :
- 4-4,5 kg dojrzałych moreli
- ok. 3 szklanki cukru (ok.660 g) - w zależności od dojrzałości owoców
- sok z połowy cytryny
- 1 laska cynamonu (opcjonalnie)
Morele* umyć, przepołowić, usunąć pestki. Włożyć do szerokiego, niskiego garnka o grubym dnie. Jeżeli są mało soczyste, wlać pół szklanki wody (moje puściły dużo soku, więc nie było potrzeby dodawania wody). Dodać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozgotują, od czasu do czasu mieszając.
Rozgotowane owoce zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać cukier, wymieszać. Wrzucić laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż masa odparuje i zgęstnieje.
Wyjąć cynamon. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić. Pasteryzować przez ok.15-20 minut.
* morele można przed obróbką obrać ze skórki.
**gotowanie powideł można sobie rozłożyć na kilka dni, codziennie podgrzewając masę owocową
Przepis dodaję do akcji Kabamaigi - Morelkowo Brzoskwiniowo 6 .