Potrawka z kurczaka
Kurczak w potrawce, polski klasyk - proste do przygotowania danie idealne na jesienne biesiadowanie. Składniki powszechnie lubiane, łatwo dostępne i tanie. Pożywny posiłek dla całej rodziny, uwielbiany przez dzieci.
Gotowany kurczak w rosole z warzywami, z sosem sporządzonym na wywarze z gotowania. Sos przygotowany na białej zasmażce, często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Potrawkę możesz wzbogacić dodatkiem warzyw: zielonego groszku, brokuła, marchewki czy kalafiora.
Składniki:
1 kurczak
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
sok z cytryny + otarta skórka
śmietana
natka pietruszki
sól
Wykonanie:
- umytego kurczka ugotować wraz z jarzynami i solą
- wyjąć mięso, odzielić od kości, pokroić na kawałki. Wywar można lekko odparować
- z masła i mąki z dodatkiem skórki z cytryny sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją odcedzonym rosołem do pożądanej konsystencji i zagotować. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą
- włożyć do sosu pokrojone mięso i lekko podgrzać. Posypać posiekną zieleniną. Podawać z ryżem lub ziemniakami