Potrawka marokańska
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 25minuty
Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że to niepozorne danie tak mnie zaskoczy a okazało się totalną petardą. Połączenie smaków, przypraw i ziół jest niebanalne i po prostu smakuje rewelacyjnie. Nie pamiętam już, które danie z mięsem ostatnio zrobiło na mnie, aż takie wrażenie.
Składniki- pałki kurczaka - 4 szt.
- czerwona soczewica - 1 szklanka
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- morele suszone - kilka sztuk
- przecier pomidorowy - 1 szklanka
- bulion drobiowy - 1 szklanka
- oliwa - do smażenia
- słodka papryka mielona - 1 łyżeczka
- ostra papryka mielona - 1 łyżeczka
- kumin rzymski - 1/2 łyżeczki
- kurkuma - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
Wszystkie przyprawy wymieszać. Pałki z kurczaka umyć, osuszyć. Posmarować oliwą i posypać mieszanką przypraw. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć pałki kurczaka i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć. Dodać opłukaną soczewicę oraz pokrojone morele. Wlać bulion, przecier pomidorowy i wszystko razem gotować ok. 25 min. Soczewica powinna być miękka ale nie rozciapana. Przyprawić do smaku i podawać z ulubiona kaszą.
Smacznego:)