Pory w sosie śmietanowym

Pory w sosie śmietanowym

Takie małe skojarzenie z zielonymi fartuchami:)

2 pory

3 łyżki śmietany 18%

1/2 szklanka mleka

1 łyżeczka mąki pszennej

2 łyżki masła

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka maggi

1/2 łyżeczki soku z cytryny

Pory oczyścić, odciąć górną część liści, pokroić w talarki. Wrzucić na wrzątek i zagotować w osolonej i pocukrzonej wodzie. Odcedzić.

Masło stopić na patelni, dodać mąkę i wymieszać. Zrobić zasmażkę. Powoli wlewać śmietanę połączoną z mlekiem. Mieszać, żeby nie powstały grudy. Sos powinien zgęstnieć. Dodać ugotowane i odcedzone pory. Doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny i magii. Wymieszać.

Kategorie przepisów