Pory w sosie śmietanowym
Takie małe skojarzenie z zielonymi fartuchami:)
2 pory
3 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanka mleka
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka maggi
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Pory oczyścić, odciąć górną część liści, pokroić w talarki. Wrzucić na wrzątek i zagotować w osolonej i pocukrzonej wodzie. Odcedzić.
Masło stopić na patelni, dodać mąkę i wymieszać. Zrobić zasmażkę. Powoli wlewać śmietanę połączoną z mlekiem. Mieszać, żeby nie powstały grudy. Sos powinien zgęstnieć. Dodać ugotowane i odcedzone pory. Doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny i magii. Wymieszać.