Portugalski chleb massa sovada

Portugalski chleb massa sovada

Zdjęcie - Portugalski chleb massa sovada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chyba nie znam osoby, która nie lubi słodkich wypieków. Ja jestem ich wielką fanką, a jeśli w grę jeszcze wchodzi cynamon to jestem kupiona. Całkowicie kupiona. Gdy jakiś czas temu dowiedziałam się o istnieniu słodkiego, portugalskiego chleba massa sovada od razu wiedziałam, że prędzej czy później się za niego zabiorę. A ponieważ zimno naprawdę daje mi w kość, muszę sobie jakoś poprawić humor. Nie przeprowadzałam specjalistycznych badań, ale byłabym w stanie udowodnić, ze słodki chleb z cynamonem działa antydepresyjnie:)

Zdjęcie - Portugalski chleb massa sovada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Massa sovada to portugalski słodki, okrągły chleb (czasami również pieczony w formie słodkich bułeczek), który tradycyjnie wyrabiany jest z mąki, cukru (lub miodu), mleka, jajek i cynamonu. Całość rośnie dzięki dodatkowi drożdży. Jest to wypiek wyjątkowy, gdyż zwykle jest akompaniamentem do dań świątecznych, zarówno bożonarodzeniowych jak i wielkanocnych (nie dziwię się, że zdecydowali się podawać go dwa razy w roku).

Zdjęcie - Portugalski chleb massa sovada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb tradycyjnie podaje się po prostu z masłem. I słusznie, bo czego chcieć więcej? Taka słodka pajda na śniadanie, do tego kawa z mlekiem i dzień z pewnością będzie udany!

Portugalski chleb massa sovada Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 25 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g miękkiego masła
  • ok. 50-100 ml ciepłego mleka

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, cukier, sól i cynamon. Dodaj masło i jajka. Zacznij zagniatać ciasto.
  2. Zagniataj aż poczujesz, że masło dobrze wymieszało się z resztą składników. Jeśli ciasto nie ma jeszcze jednolitej, elastycznej konsystencji, dolej powoli tyle mleka, aby ją osiągnąć. Zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
  3. Z ciasta uformuj okrągły bochenek. Ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj całość materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5- 2 h.
  4. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wstaw bochenek i piecz przez ok. 20-25 minut aż zbrązowieje. Dla efektu brązowej, świecącej skórki, możesz posmarować bochenek przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem, używając pędzelka.

3.1.09

Kategorie przepisów