Portugalska pasta z sardynek

Kuchnia portugalska słynie nie tylko z dorszy, ale i z sardynek. Konserwy z sardynek występują w niezliczonej ilości rodzajów i ciągną się po horyzont na sklepowych półkach – ba, widziałam nawet sklepik, którego towarem były wyłącznie puszki sardynek. Puszki te mają często bardzo retro wygląd, oryginalną stylizację i stanowią wręcz artykuł kolekcjonerski :)
Z kolei pasty robione z zawartości tychże puszek są podstawą portugalskich tapas i przystawek. Właściwie będąc w Portugalii nie da się ich uniknąć ;)
Po powrocie do domu spróbowałam sama przygotować taką pastę oraz tapas z jej wykorzystaniem. Przygotowanie pasty nie nastręcza żadnych problemów, ponieważ proporcje między rybą a innymi składnikami można traktować dość luźno.
A już popołudniu zapraszam na pyszne tapas do kieliszka wina :)

Zdjęcie - Portugalska pasta z sardynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PORTUGALSKA PASTA Z SARDYNEK

  • 1 puszka sardynek w oleju,
  • ½ średniej cebuli,
  • 50g masła,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • sól i pieprz


Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładką pastę (ja uprzednio odsączyłam sardynki).
Pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Wspaniale smakuje np. z świeża, chrupiącą bagietką.


(zainspirowane przepisem od Maggie)

Zdjęcie - Portugalska pasta z sardynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedna z wielu wąskich, klimatycznych, lizbońskich uliczek:

Zdjęcie - Portugalska pasta z sardynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy