Pomidory nadziewane mięsem i ryżem

Pomidory nadziewane mięsem i  ryżem

Obiecałam sobie w tym roku, że będę próbować wiele nowych przepsiów, zwłaszcza na nadziewane warzywa. Cukinię już zrobiłam więc teraz kolej przyszła na pomidory. Wahałam się trochę nad nimi bo zazwyczaj pieczone pomidory smakują trochę kwaśno. Ale w połączeniu z pysznym, mięsnym farszem nie było tak źle. Było to całkiem zaskakujące doznanie smakowe. Przepis pochodzi z bardzo starego numeru Mojego Gotowania.

Zdjęcie - Pomidory nadziewane mięsem i  ryżem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 8 dag ryżu
  • sól
  • 8 dużych pomidorów
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka masła
  • 25 dag mielonego mięsa
  • jajko
  • pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany

Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Odkroić wierzch, wydrążyć łyżką. Cebulę obrać, drobno  posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę i natkę pietruszki usmażyć na maśle. Dodać ryż, mielone mięso, jajko. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, napełnić pomidory. Wlać bulion, dodać koncentrat, sól, pieprz i wymieszać. Ułożyć napełnione pomidory w naczyniu żaroodpornym i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wytworzony sos można zaprawic śmietaną.

Smacznego:)

Kategorie przepisów