Pomidorowo - warzywny mix
Pomidorowo warzywny mix .
1 kg świeżych pomidorów, 1 puszka pelati, 1/2 średniego selera, 2 pietruszki, 1 mały por, 2 marchewki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, sól, 1 litr bulionu mięsnego, śmietana na wierzch.
Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka. Wrzucić czosnek i resztę przypraw. Gotować prawie do miękkości. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki z pomidorami i całość gotować 10 min. Zupę zmiksować. Każdą porcję na talerzu polać łyżką śmietany .
Ja tę pomidorową podaję z szaszłykami naleśnikowymi wg. przepisu mojej 19 letniej wnuczki.
Naleśnikowe szaszłyki. 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 jajko,
Nadzienie serowo -bazyliowe 100g twarogu śmietankowego, 3 łyżki sera żółtego, 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki bazylii, sól morska, pieprz, olej do smażenia
Mąkę ,jajko ,mleko ,wodę ,sól ,pieprz zmiksować i odstawić na 30 min. Usmażyć cieniutkie naleśniki. Nadzienie . Wszystkie składniki nadzienia dokładnie połączyć. Naleśniki posmarować cienką warstwą nadzienia i zrolować. Pokroić na kawałki 2,5-3 cm i nabić je na patyczki jak szaszłyki . Szaszłyczki są bardzo delikatne i aromatyczne. Bazylię można zastąpić innym zielem tzn. ziołem lub mieszanką ziół . Stanowią wspaniałą przegryzkę ,a ja podaję jako dodatek do zup . Są dobre ciepłe i na zimno. Zimne zawsze możemy podgrzać w piekarniku .