Pomidorowe paluchy chlebowe z grilla
Eksperymenty kulinarne z przygotowywaniem domowego pieczywa nie muszą kończyć się na wypiekaniu. Ciasto drożdżowe równie świetnie sprawdza się na rozgrzanym ruszcie i wcale nie musi to być grill węglowy w słoneczny, letni dzień. Grillować pieczywo można przez cały rok i przy każdej pogodzie, nawet na grillu elektrycznym.
Dzisiaj polecam Wam przepis na pomidorowe paluchy chlebowe, które zrobią furorę wśród znajomych
Pomidorowe paluchy chlebowe z grilla Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 8 min. Całkowity czas: 1 godz. 53 min. Porcje: 6 Składniki- 550 g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 100 g koncentratu pomidorowego
- pomidor
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat pomidorowy, drożdże i sól.
- Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką stół. Dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy długie paluchy, które przekładamy na tacę wyłożoną pergaminem. Paluchy przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-45 minut w ciepłe miejsce.
- Grilla rozgrzewamy, wyrośnięte paluchy smarujemy oliwą. Kładziemy je na rozgrzany ruszt i grillujemy przez 4 minuty z jednej strony. Następnie smarujemy je oliwą i przewracamy na drugą stronę. Grillujemy przez kolejne 4-5 minut.
- Grillowane paluchy podajemy np. z sosem czosnkowym lub Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.