Pomidorowe chrupkie pieczywo
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią pochrupać. Jeśli nie możecie się przekonać do wypieku domowego chleba, bo brakuje Wam cierpliwości lub czasu, aby piec na drożdżach lub zakwasie. To jest to przepis idealny dla Was. Oto pełnoziarniste, pomidorowe chrupkie pieczywo.
Czas całkowity: 35 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 250 g
- oliwa - 1 łyżka
- ziaren słonecznika - 30 g
- gałązka rozmarynu - 1 szt.
- soku pomidorowego - 150 ml
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy posiekany rozmaryn, sól. Wlewamy sok pomidory i oliwę. Mieszamy do połączenia składników kulę.
2. Ciasto przekładamy na blat kuchenny i wałkujemy na prostokąt. Wycinamy z niego 6 równej wielkości prostokąty.
3. Tak przygotowane chlebki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Skrapiamy z wierzchu oliwą.
4. Pieczywo pieczemy metodą góra-dół w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 przez 25 minut. Studzimy na kratce.