Pomidorowe bułeczki hamburgerowe
Jeśli jesteście miłośnikami domowego fast foodu to na pewno ten przepis przypadnie Wam do gustu. Ja przyznaję, że lubię eksperymentować w kuchni tworząc różne wersje smakowe burgerów. Najbardziej chyba lubię domowe burgery z rostbefu i suszonych pomidorów, dlatego specjalnie do tak przygotowanego mięsa wymarzyłam sobie pomidorowe bułeczki.
Przy wypieku hamburgerowych bułeczek pamiętałam o kilku ważnych zasadach. Aby były udane muszą być puszyste, mięciutkie i posypane sezamem. Wszystkie te warunki spełniają moje bułeczki, a dodatkowo nadałam im pomidorowego charakteru dodając passatę pomidorową.
Idealnie jako dodatek do letniego grillowania
Ps. Następnego dnia zrobiłam z nich też kanapki i świetnie się sprawdziły w takiej formie.
Pomidorowe bułeczki hamburgerowe
- 600 g mąki pszennej typ 650
- 15 g świeżych drożdży
- 100 g passaty pomidorowej (lub przecieru)
- 130 ml letniej wody
- 100 ml letniego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- jajko+ łyżeczka wody
- 3 łyżki sezamu
- Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru.
- Gotujemy mleko, aby było letnie.
- Drożdże zalewamy taką ilością mleka, aby je przykryła. Mieszamy rozczyn i odstawiamy na 10 minut.
- W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałą łyżeczką cukru oraz sól.
- W rondelku gotujemy wodę z passatą pomidorową, a następnie studzimy.
- Do miski w mąką wlewamy rozczyn drożdżowy i chwilę miksujemy. Dalej powoli wlewamy na przemian letnią wodę z passatą i letnie mleko. Cały czas miksując składniki.
- Po kilku minutach wyrabiania ciasto osiągnie formę elastycznej kuli (widocznej na zdjęciu).
- Wkładamy do oprószonej mąką misy i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok. 1-1,5 h).
- Wyrośniętą kulę z ciasta dzielimy na 9 porcji. Z każdej z nich formujemy kuleczkę i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki stawiamy w cieple na pół godziny.
- Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy odrobinę wody i mieszamy widelcem. Masą jajeczną smarujemy bułeczki i posypujemy sezamem.
- Hamburgerowe bułeczki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
- Upieczone bułki wyciągamy z piekarnika i studzimy lub podajemy od razu z burgerem.