Pomidorowe bułeczki

Nabrałam ochoty na szybkie i delikatne bułeczki. Miałam pod ręką trochę pomidorków koktajlowych, więc postanowiłam przemycić je do ciasta. Aby je zabarwić na czerwono dodałam jeszcze koncentrat pomidorowy, a dla aromatu suszone zioła. Bułeczki wyszły świetnie, idealnie na piknik, ale także śniadanie.
Pomidorowe bułeczki
Autor: Tosia
Czas przygotowania: 1 godz 40 min Czas pieczenia: 15 min Calkowity czas: 1 godz 55 min
Porcje: 8
Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka suszonych ziół (np. oregano)
Instrukcja
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy koncentrat, pokrojone w paseczki pomidorki, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne.
- Zostawiamy je pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
- Ciasto dzielimy na części, skrapiamy dłonie oliwą i formujemy okrągłe bułeczki. Ustawiamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, bułeczki pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.