Pomidorowe bajgle
Uwielbiam bajgle! Nie tylko ze względu na charakterystyczną uroczą dziurkę w środku, ale także za błyszczącą, chrupiącą skórkę. Uzyskujemy wrzucając przed pieczeniem bajgle do wrzącej i posłodzonej wody. Tym razem zapraszam do spróbowania przepisu na bajgle pomidorowe, w końcu mamy sezon na pomidory!
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- letnia woda - 200 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- białko (wierzch) - 1 szt.
- passaty pomidorowej - 150 ml
- sezamu (wierzch) - 2 łyżki
- wody + łyżka cukru ( do gotowania bajgli ) - 1,5 l
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, passatę pomidorową, oliwę, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, w każdej z nich robimy delikatnie palcem dziurkę.
4. Bajgle zostawiamy pod przykryciem na ok. 2 minut. W tym czasie gotujemy wodę z cukrem.
5. Bajgle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Następnie odsączamy z wody, smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem.
6. Bajgle wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż się zarumienią.
Upieczone bajgle podajemy ze Smakowitą \"4 ziarna\"