Pomidorowa kasza bulgur
            
        
        
            - Wynik: 30
 - Czas przygotowania: 10minuty
 - Czas gotowania: 20minuty
 
Przepyszna, lekka kasza bulgur w pomidorowym wydaniu. Przepis pochodzi z książki Persiana, prawdziwej kopalni arabskich dań. Autorka proponuje podać taką kaszę do kebaba, ja jednak zjadłam ją samą. Jest doskonała na lekką, letnią kolację.
Składniki
- kasza bulgur - 200 g
 - czerwona papryka - 1 szt.
 - cebula - 1 szt.
 - masło - 1 łyżka
 - bulion - 500 ml
 - oliwa
 - sól - do smaku
 - pieprz - do smaku
 - koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
 
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć jeszcze przez ok. 2 min. Dodać koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotować całość kilka minut, aż wszystko zgęstnieje, mieszając cały czas, aby warzywa nie przywarły. Dodać kaszę oraz masło, wlać bulion i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć rondel pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować kaszę 15-20 min, aż wchłonie cały płyn. Kiedy kasza się ugotuje, rozdzielić ziarna widelcem, Posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą i podawać natychmiast.
