Pomidorowa kasza bulgur
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Przepyszna, lekka kasza bulgur w pomidorowym wydaniu. Przepis pochodzi z książki Persiana, prawdziwej kopalni arabskich dań. Autorka proponuje podać taką kaszę do kebaba, ja jednak zjadłam ją samą. Jest doskonała na lekką, letnią kolację.
Składniki
- kasza bulgur - 200 g
- czerwona papryka - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- masło - 1 łyżka
- bulion - 500 ml
- oliwa
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć jeszcze przez ok. 2 min. Dodać koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotować całość kilka minut, aż wszystko zgęstnieje, mieszając cały czas, aby warzywa nie przywarły. Dodać kaszę oraz masło, wlać bulion i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć rondel pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować kaszę 15-20 min, aż wchłonie cały płyn. Kiedy kasza się ugotuje, rozdzielić ziarna widelcem, Posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą i podawać natychmiast.