Pomarańczowe babeczki
Specjalnie zostawiłam ten przepis na finisz, bo dobry posiłek musi kończyć się pysznym deserem!
Składniki
- mąka - 250 g
- migdały - mielone, 25 g
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 100 g
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- skórka z pomarańczy - z 1 pomarańczy
- sok z pomarańczy - 100 ml świeżo wyciśniętego (1,5-2 owoce)
- mleko - 100 ml
- masło - 75 g roztopionego i przestudzonego
- jajko - 1
Sposób przygotowania
W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki (z pierwszej części przepisu). W drugiej te mokre. D0 suchych wlać mokre, delikatnie wymieszać, aby tylko lekko połączyć obie części. Powstałym ciastem napełniać foremki do 3/4 wysokości, piec 20 minut w 200 oC. Proporcje na 12 babeczek.