Pomarańczowa baba z rumem
Dzień dobry.
Mam dla Was pyszną, wilgotną, wielkanocną babę o pomarańczowym smaku, oblaną pomarańczowym syropem z dodatkiem rumu, a więc to taka babka z pazurem ;).
Życzę Wszystkim radosnych, pogodnych, pełnych ciepłej wiosny Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiam serdecznie :)
Źródło przepisu: Kraina Sosny.
Składniki na ciasto:
*500 g mąki pszennej
*30 g świeżych drożdży
*70 ml ciepłego mleka
*skórka z 1 pomarańczy
*150 g masła
*30 g cukru
*5 g soli
*6 jajek
Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru oraz mąki. Dodać pokruszone drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszankę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Do misy robota przesiać mąkę, sól, dodać cukier, skórkę z pomarańczy, roztrzepane jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszać przez chwilę łopatką, a następnie wyrabiać robotem przy pomocy haka przez ok. 5-7 minut (na wolnych obrotach). Nadal wyrabiając wlać wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno być gładkie, ale dosyć luźne. Misę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do (wysmarowanej masłem i obsypanej mąką) formy na babkę z kominkiem o pojemności 2-2,5 l. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośniętą babkę wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec na złoty kolor przez ok. 35-40 minut. Gotową wyjąć z piekarnika i studzić przez 15-20 minut na kratce. Po tym czasie formę z ciastem odwrócić, wyjąć babkę i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować syrop.
Składniki na syrop:
*600 g cukru
*1400 ml wody
*200 ml ciemnego rumu
*sok i skórka z 3 pomarańczy
W rondelku zagotować cukier z wodą oraz skórką pomarańczową. Gotować przez 7-8 minut aż lekko zgęstnieje. Przelać przez sito (skórkę pozostawić do dekoracji) i wystudzić. Na koniec do wystudzonego syropu wmieszać rum i połączyć. Wystudzoną babkę ustawić na kratce, wstawić do brytfanki i polać obficie syropem. Resztę syropu, która spłynęła do brytfanki przelać i polać ciasto ponownie. Czynność powtarzać do wchłonięcia całego syropu. Ciasto udekorować lukrem lub bitą śmietaną, skórką pomarańczową.
Smacznego! :)