Polski jabłecznik
Polski jabłecznik
(przepis pochodzi z książki Kuchnia żydowska Marleny Spieler)
375 g mąki (3 i ¼ szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 duże jabłka
2 łyżeczki (10 ml) mielonego cynamonu
400 g drobnego cukru (niecałe dwie szklanki)
4 jajka rozbełtane
1 szklanka oleju (250 ml)
½ szklanki soku pomarańczowego (125 ml)
2 łyżeczki esencji waniliowej – olejku waniliowego albo 1 duży cukier waniliowy
½ łyżeczki soli
Jabłka umyć i pokroić na cząstki a następnie na cienkie plastry. Pokrojone jabłka włożyć do miski, posypać cynamonem oraz 5 łyżkami cukru i dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wlać jajka, dodać cukier, olej i sok pomarańczowy oraz esencje waniliową. Mieszać blenderem albo trzepaczka aż powstanie jednolita masa. Ja najpierw mieszam jajka z cukrem aż powstanie coś na kształt kogla-mogla a potem dodaję olej i powstanie słodki mojonez. Potem dodaję stopniowo makę, proszek do pieczenia i sól i dokładnie wszystko wymieszać.
Dwie trzecie ciasta wylać do natłuszczonej olejem i oprószonej mąka tortownicy/blachy. Na wierzchu rozłożyć 1/3 jabłek. Polać je resztą ciasta i położyć na nim resztę jabłek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60 minut, aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia w blasze. Można podawać jeszcze ciepły.
Powiem tyle: ciasto jest rewelacyjne! Właśnie zjadłam kawałek i idę po następny!