Polska baba, francuski tost
To już (niestety) resztki poświątecznych wspaniałości.
Gdy drożdżowa babka utraci swoją świeżość i sprężystość, proponuję reanimację w postaci francuskich tostów. Trochę mleka, jajko, cynamon i śniadanie warte grzechu gotowe!
Składniki
- baba drożdżowa - 2 czerstwe kawałki
- jajko - 1 szt
- mleko - 2 łyżki
- sól - szczypta
- esencja waniliowa - 1/8 łyżeczki
- masło - 1 łyżka
- miód - do podania
- cynamon - do podania
Sposób przygotowania
Jajko roztrzep z mlekiem, solą i wanilią. Kawałki babki namocz przez kilka minut w jajecznej masie. Na patelnio rozpuść masło, smaż babkę na złotobrązowy kolor. Podawaj polaną miodem i oprószoną cynamonem, na ciepło.