Pollarbröd
Pollarbröd to moja wielka miłość. Kiedy pierwszy raz pojechałam do Szwecji i moi znajomi podali je na śniadanie, wiedziałam, że moje życie zmieni się na zawsze. Tam to cudo można dostać w każdym sklepie, co sprawia, że zielenieje z zazdrości!
Te szwedzkie cuda to okrągłe chleby z wyraźnymi dziurkami, które charakteryzuje niezwykła miękkość. Od pierwszego razu kiedy ich spróbowałam, za każdym razem przywożę do domu kilogramy, a część rozdaje w prezencie (ostatnio całą paczkę przywiozłam Tosi).
Przyznam, że miałam wątpliwości, czy zabierać się za przygotowywanie ich w domu, gdyż bałam się, że za bardzo będą odbiegać od oryginału i to po prostu nie będzie TO. A jednak. gdy do ciasta dodamy odrobinę masła i śmietany, uzyskamy naprawdę pyszne, miękkie placuszki, które naprawdę je przypominają:)
Pollarbröd Autor: Sliwka Porcje: 6 Skladniki- 120 g mąki pszennej chlebowej
- 180 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 50 g gęstej śmietany 18 %
- ciepła woda
- Pomieszaj ze sobą na stolicy/blacie lub w misce mąki, drożdże i sól. Dodaj masło i śmietanę i zacznij zagniatać ciasto.
- Bardzo powoli zacznij dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Skończ gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie się kleić do ręki.
- Zagniataj jeszcze przez 5 minut.
- Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 h.
- Po upływie tego czasu podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej rozwałkuj placek o grubości ok. 05, cm.
- Ułóż gotowe ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce, przykryte materiałową szmatką, na ok. 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Gdy placuszki urosną, zrób palcami co kilka milimetrów wgłębienia palcami i wstaw blachę do piekarnika.
- Piecz przez ok. 20 minut, aż placuszki lekko zbrązowieją.
- Odstaw do ostygnięcia.