Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 150 g szpinaku baby
  • 50 g sera blue
  • 50 g śmietany 30%
  • 50 g masła
  • 35 ml oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta kolorowego pieprzu
Przygotowanie Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Następnie palcami delikatnie rozbijamy mięso, po czym z każdej strony solimy i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy Kujawski z ziołami i smażymy na nim mięso po 3 min. z obu stron.


W międzyczasie na innej patelni, na maśle, podsmażamy przeciśnięty czosnek. Po chwili dorzucamy do niego liście szpinaku oraz ser blue i smażymy do momentu, aż zmniejszą objętość. Do obsmażonych składników wlewamy tłuszcz, który pozostał po smażeniu mięsa, dodajemy śmietanę i całość mieszamy.

Mięso podajemy na sosie szpinakowym.


Porada:

Aby potrawa lepiej się prezentowała, warto zostawić kilka kosteczek sera i posypać nimi gotowe danie.



Przepis pochodzi z www.aleglodomorek.blogspot.com

Kategorie przepisów