Polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą
Polędwiczki wieprzowe w sosie.
Przepis na soczyste i miękkie polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym z cebulą, marchewką i koperkiem. Polędwiczki doprawione kminkiem, tymiankiem, czosnkiem i sosem sojowym. Niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania polędwiczki wieprzowe fantastyczne na obiad z surówką z marchewki, mizerią albo buraczkami.
Inne wypróbowane przepisy na polędwiczki wieprzowe na obiad:- Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym>>>
- Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie koperkowym>>>
- Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie musztardowym>>>
- Polędwiczki wieprzowe w sosie ze szpinakiem, czosnkiem i chili>>>
Oto składniki potrzebne do przygotowania polędwiczek z cebulą w sosie :
- około 800g polędwiczek wieprzowych
- czosnek mielony, sól, pieprz, mąka
- tłuszcz do smażenia
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchew starta na tarce do jarzyn
- bulion jarzynowy (ew. woda) w ilości takiej, aby tylko przykrył mięso
- sos sojowy, kminek, tymianek , do doprawienia według własnego uznania
- około 3 łyżki posiekanego koperku
- śmietana 30% do zaprawienia na koniec (ewentualnie)
Krok 1.
- Na tłuszczu ze smażenia polędwiczek poddusić kilka minut marchewkę z cebulą i przyprawami, położyć podsmażone polędwiczki wieprzowe - jedną warstwą.
- Całość podlać bulionem jarzynowym albo wodą, w ilości takiej, aby tylko przykryć mięso - przykryć i dusić na bardzo małym ogniu, aż polędwiczki będą gotowe.
- Na koniec dodać posiekany koperek, można zaprawić śmietanką.
Polędwiczki wieprzowe z cebulą.