Polędwiczki w sosie kurkowym

Polędwiczki w sosie kurkowym
Zdjęcie - Polędwiczki w sosie kurkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na wstępie gratulacje dla Ewy z bloga Corner With Recipes za zwycięstwo w pierwszym ogólnopolskim konkursie Wojciecha i sięgnięcie po wspaniałą nagrodę ufundowaną przez Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. A dziś z cyklu "urzekło mnie Twoje jedzenie" zapożyczone z bloga Madame Edith tytułowe polędwiczki z kosmetyczną zmianą koperku na nać pietruszki. Sos kurkowy to prawdziwe błogosławieństwo niebios i doskonale współgra z plackami ziemniaczanymi które stanowią dodatek do dania.

  • 350 g polędwicy wieprzowej
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • sól, świeżo mielony pieprz, olej do smażenia

Polędwiczki kroimy w ukośne plastry i podsmażamy na oleju do zrumienienia, odkładamy. Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę. Kurki po oczyszczeniu kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli, chwilę razem smażymy. Zmniejszamy ogień, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru z patelni. Wlewamy stopniowo na patelnię. Podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso i jeszcze moment gotujemy. Na koniec wrzucamy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.


(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Kategorie przepisów