Poduszkowiec

Poduszkowiec

Ciasto "poduszki" widziałam już na wielu blogach, a pierwszy raz u Caritki. Wszystkie wersje prezentowały się pięknie i smakowicie. Poduszki urzekły mnie swoim mięciutkim, puszystym wyglądem. Moja wersja może nie prezentuje się tak pięknie, ale jest przecudowna w smaku. Nazwałam je poduszkowcem, zgapiając od Evenki, ponieważ ta nazwa wydała mi się bardziej pasująca do mojego ciasta. :)

Ukochany powiedział,że jest to jedno z najpysznejszych ciast, jakie jadł. Wcale się nie dziwię, bo ciasto zawiera wszystko to co lubi najbardziej :))

Zdjęcie - Poduszkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*5 jajek

*220g mąki

*180g cukru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*125 ml oleju

*3 łyżki gorzkiego kakao

*125 ml wody

Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą,kremową masę. Dolać olej i wodę i ponownie utrzeć. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej. Następnie przesiać do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką.

Przelać na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę (wymiary 20x30 cm lub troszkę większa). Wyrównać powierzchnię.

Masa serowa:

*500g mielonego twarogu do wypieków (lub serka homogenizowanego)

*1 opakowanie budyniu waniliowego

*100g cukru

Wszystkie składniki na masę serową dokładnie utrzeć i przełożyć do woreczka foliowego. Uciąć róg i wycikać masę na ciasto kakaowe tworząc kratkę.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut.

Zdjęcie - Poduszkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Poduszkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów