Podłużne bułki pszenne
Wypiekanie na śniadanie i pyszne bułki ..
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Potem przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Potem ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijamy w rulon. I mamy już 8 podłużnych bułek. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Byle nie za blisko siebie, bo bułki jeszcze sporo wyrosną. I znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę.
Przez ten czas bułki naprawdę ładnie wyrosną. Bierzemy ostry nóż, nacinamy bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i smarujemy olejem. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.
Razem ze mną piekły: