Placuszki ze śliwkami
przepis:
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanki mąki pszennej
30 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych gożdzików
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze śliwek usunąć pestki.
Połówki śliwek pokroić w kostkę.
Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Jajko roztrzepać w mleku, dodać masło, cynamon i goździki, a następnie domieszać mąkę.
Do ciasta dodać śliwki.
Racuszki piec na suchej patelni teflonowej.
Gotowe placuszki podawać z jogurtem i miodem.
1 szklanka mleka
1 szklanki mąki pszennej
30 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych gożdzików
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze śliwek usunąć pestki.
Połówki śliwek pokroić w kostkę.
Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Jajko roztrzepać w mleku, dodać masło, cynamon i goździki, a następnie domieszać mąkę.
Do ciasta dodać śliwki.
Racuszki piec na suchej patelni teflonowej.
Gotowe placuszki podawać z jogurtem i miodem.