Placuszki z twarogiem
W tym tygodniu jakoś monotematycznie się zrobiło, bo same śniadaniowe przepisy dla Was przygotowałam, ale może to przez tą zbliżającą się Wielkanoc?:)
W każdym razie, dziś placuszki z naszym dobrym, poczciwym białym serem w środku. Są niezwykle delikatne i puszyste, kropla syropu klonowego na wierzch i będziecie zachwyceni!
Z podanych proporcji usmażycie ok. 15 placuszków.
Składniki- twaróg - 150 g (klasyczny, mielony np. w kostce)
- jajko - 2 szt
- mąka pszenna - 1 szklanka
- mleko - 1/2 szklanki
- woda gazowana - 1/3 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- olej do smażenia - użyłam oleju kokosowego
- ulubione dodatki - do podania np. syrop klonowy, owoce
Twaróg rozgnieć widelcem, połącz z jajkami, mlekiem, esencją waniliową i wodą i dość jednolitą masę (najwygodniej zrobić to rózgą-trzepaczką).
Dodaj suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia.
Na patelni rozgrzej ok. 2 łyżek oleju, nakładaj łyżką małe porcje ciasta, smaż z dwóch stron na złoto, podawaj od razu, na ciepło.