Placuszki z serka homogenizowanego
Dziś Bydgoszcz przywitała mnie tak deszczową pogodą, że tylko wyjątkowo pyszne śniadanie mogło podnieść mnie na duchu! Dlatego też wstawiłam kawę i wzięłam się za przygotowanie placuszków na bazie waniliowego serka homogenizowanego.
Dodatek serka sprawia, że placuszki są bardzo delikatne, mają też nutę wanilii i są lekko słodkie.
Z podanych proporcji usmażycie ok. 10-12 „pankejków”, w zależności od wielkości, jaką wybierzecie.
Składniki:- serek waniliowy - 1 opakowanie, 200 g
- jajko - 2 szt
- sól - szczypta
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- mleko - 1/4 szklanki
- olej - do smażenia, ok. 2 łyżki
W misce połącz serek, jajka i mleko.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj, aby nie było grudek.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, smaż na złoto, z obu stron. Podawaj na ciepło np. z dodatkiem owoców.